opmerkingen? print deze pagina search
home
13.06.2004 » Leuven & triatlon: een goed huwelijk?

Beste triatlonvrienden,

nieuws imgIk lik mijn wonden, maar blik terug op alweer een mooie dag. Een memorabele dag ook voor het Belgische triatlon: voor het eerst in de geschiedenis pakte Leuven uit met een triatlon in verschillende fases, met de verschillende disciplines over korte afstanden en in een variabele volgorde. De voorzitter van de Leuvense triatlonclub, Ronny Huyvaert, die zijn strepen als organisator reeds ruimschoots verdiend heeft met o.m. de inrichting van het BK triatlon en evenementen voor de Sportdienst van de Stad Leuven, ging de mosterd halen in ??n van die triatlongrootmachten, het land Australi?. Een eerste wedstrijdfase (1/8 triatlon, 500m zwemmen, 15km fietsen, 5km lopen; om 15u00) fungeerde als schifting: de eerste 30 atleten zouden toegelaten worden tot de 3de fase (om 17u00), terwijl de overige atleten eerst nog een ?kleine finale? zouden uitvechten in de 2de fase (1/16 triatlon; om 16u15). De derde fase bestond erin 3 x 1/16 triatlon af te werken, waarbij er slechts 10? kon gerust worden tussen de verschillende reeksen (de tijd begon te tellen van zodra de eerste aankwam). Tenslotte was de volgorde van de 3 disciplines in elke reeks (1/16 triatlon) van de derde fase dus weer anders; reeks 1: lopen (2.5km ? fietsen (7.5km) ? zwemmen (300m); reeks 2: fietsen ? zwemmen ? lopen; reeks 3: zwemmen ? fietsen ? lopen. Ik zag vele toeschouwers de wenkbrauwen fronsen, maar ook voor ons, deelnemers, was het niet evident ? noch om het ons vooraf in te beelden (ik geraakte daags voordien niet echt makkelijk in slaap...), noch om het af te haspelen (hardlopen nadat je uit een koude Vaart van 19?C bent geklauterd...).

Om uiteenlopende redenen (examens, nog andere belangrijke wedstrijden op de kalender,...) bleef het aantal deelnemers beperkt tot 55 en stuurden ook verschillende tenoren hun kat. Wat nu ook weer niet wil zeggen dat er geen kwaliteit aan de start stond: o.a. de voltallige, plaatselijke BIK-armada tekende present. De schiftingsfase overleven (bij de eerste 30 eindigen) mocht normaalgezien wel geen probleem vormen, en dat was het ook niet: Pardaens ging zowaar zelfs met de eerste plaats aan de haal. Een prestige-overwinning uiteraard, maar ook bijna een Pyrrhus-overwinning... Ja, het scheelde maar een haar (hetgeen op mijn tanden staat?) of ik had toch nog naar de derde ronde mogen fluiten. Ik was er namelijk in geslaagd om me in de wisselzone te stoten tegen de fiets van een andere atleet, waardoor m?n voet zich presenteerde met een gapende wonde van 3 cm... ?Ja man, dat zal genaaid moeten worden?, zo wist de 6-koppige Rode Kruis-ploeg nagenoeg in koor te vertellen. Waarop ik repliceerde dat het mij niet kon schelen, als ik maar aan de start stond van de volgende wedstrijd. Deze speciale triatlon wou ik voor geen geld van de wereld missen, en dan nog eens zovele mensen die speciaal voor mij, voor die ene thuiswedstrijd op een jaar, kwamen supporteren...: nee, voor de eerste de beste bagatel zou ik zeker zomaar niet de strijd staken ! Bleek dat ik dan wel een papier zou moeten tekenen dat ik op eigen verantwoordelijkheid mij van verzorging zou terugtrekken. De pijn was echter te harden, en ik kon me op basis van mijn eigen paramedische opleiding niet inbeelden dat het kwaad zou kunnen om het hechten van de wonde nog enkele uurtjes op zich te laten wachten. Voor de zekerheid wou ik weliswaar toch nog even de raad van een arts, en mijn reddende medische engel was er voor de zoveelste keer op het moment dat ik ze nodig had... Els Van den Eede nam namelijk eveneens deel... en haar man is een chirurg... Terwijl Els zich in de tweede ronde (?kleine finale?) begaf, nam Koen Defoort dan maar haar engelenrol over en ontfermde zich over mij. Met zijn fiat en oplapwerk, en na het ondertekenen van het bewuste document, was ik me een half uurtje verder alweer aan het warmlopen voor de derde fase !

nieuws img


Na een blitze loopstart, eindigde ik in de eerste reeks van de derde fase slechts als zevende (ik was quasi gedesori?nteerd toen ik na het fietsen in het koude water sprong...), in de tweede reeks kwam ik als vijfde binnen, en in de laatste reeks zowaar nog als derde. Dat resulteerde in een vijfde plaats in het eindklassement. Vooraf had ik eerlijk gezegd mijn kansen hoger ingeschat: de relatief korte zwemafstand, het lastige fietsparcours (de steilste bergjes van Leuven), en het relatief lange loopgedeelte hadden mijn bondgenoten moeten zijn. De korte afstanden bleken echter door te wegen in mijn nadeel: i.t.t. enkele andere atleten, met wie ik "de vloer aanveeg" op de kwartafstand, is ?ontploffen? nooit mijn sterkste kant geweest. Spijtig dat er geen vierde reeks was...
Anderzijds hou ik met mijn vijfde plaats ook wel atleten, de naam waardig, achter mij ? sommigen van hen werden zelfs geveld door spierkrampen... Ten tweede is er van "Training" dit jaar eigenlijk nog niet veel in huis gekomen: met die "waardeloze winter" in het achterhoofd, mag ik misschien nog wel blij zijn met het niveau dat ik momenteel haal. Tenslotte vind ik het hoe langer hoe minder een oneer om gepasseerd te worden door een Rutger Beke (winnaar van de dag) of die andere BIK-atleet Stijn Goris (tweede in de eindrangschikking). Rutger kennen jullie ondertussen reeds, Stijn zullen jullie nog wel l?ren kennen. Als hij binnen 4 jaar in China staat voor de volgende OS, zeg dan dat ik het gezegd heb.

Leuven heeft duidelijk wel iets met triatlon. De Leuvense triatlonclub (TDL) herbergt reeds jaren verschillende vedetten, en het zwembad van de universiteit lijkt wel een heuse kweekvijver waar er elk jaar weer verschillende grootgebracht worden. Ik denk dat buitenstaanders soms de indruk hebben dat er alleen maar Leuvenaars deelnemen op wedstrijden, of dat zij de enige zijn die aan triatlon doen, maar Leuven (of neem dan nog Vlaams-Brabant) is gewoonweg nogal goed vertegenwoordigd bij de (sub)top... Ook TDL-voorzitter Ronny Huyvaert heeft zijn aandeel in Leuven als ?triatlonstad?: elk jaar weer slaagt hij erin om uit te pakken met een staaltje van organisatie. In een ver verleden, toen hij nog recreatlons organiseerde in Kessel-Lo, was hij de eerste om de triatleten tussen 2 zwemrondes in even over het land te laten lopen ter wille van het publiek. Vandaag waaide alweer een frisse wind door het sportlandschap met een triatlon in verschillende fases, een primeur voor Belgi?. Uit de vele reacties die ik opgevangen heb, werd het initiatief gesmaakt. Laat ons hopen dat het een vervolg krijgt, en liefst nog in het superprestige-circuit. De spektakelwaarde (want ook de kwaliteit van het deelnemersveld) zal er niet op achteruitgaan...

nieuws imgElk jaar weer mag ikzelf op een grote schare supporters rekenen langs de kanten van de Vaart. Langs deze weg wens ik ieder van hen nogmaals te danken voor hun talrijke opkomst: het maakt me blij dat vele mensen uit mijn omgeving met me meeleven. Op mijn beurt hoop ik een heel klein beetje te hebben kunnen bijdragen aan de spankracht van het gebeuren. Voor de gelegenheid gaat mijn bijzondere dank dus wel effe uit naar Koen Defoort. Toen ik me klaarstoomde voor de de finale, is hij zonder aarzelen zijn chirurgenmateriaal en antibiotica gaan halen in zijn woonplaats Aarschot. Toen na het eerste 1/16 bleek dat het gaas rond mijn voet al flink loskwam, was hij al terug ter plekke om er op 10? tijd al wat steviger spul rond te trekken. Het was een ferm zicht, zoals ik daar in de wisselzone met mijn been door de nadarhekkens heen verzorgd werd ! Zoals op TV ! Ik waande me net Xavier Malisse op Roland Garros... Na de wedstrijd heeft Koen dan nog de nodige 4 draadjes door mijn voet gedraaid, en dat heeft mij gegarandeerd ook nog enkele uren wachttijd op spoedgevallen uitgespaard. Fantastisch en supersympathiek !

Een blessuurtje meer of minder dit jaar: het zal de zaak wel niet maken, zeker? Ik mag nu 2 dagen niet zwemmen met die fraaie voet, en misschien kan ik al even lang niet uit de voet o.w.v. allerlei andere stramme spieren, maar volgende week trek ik hoedanook naar Brugge... op zoek naar een paar andere straffe verhalen !

NB: de precieze rangschikking op de site van de VTDL

 

Bookmark and Share

 

naar boven


e-visible {new media solutions}