opmerkingen? print deze pagina search
home
23.05.2004 » BK 1/4 triatlon in Meerhout: de concurrentie is BIK-kelhard !

Beste triatlonvrienden,

Na 7 oeverloze maanden klungelen en worstelen met blessures, tegenspoed en met mezelf, was vandaag dan toch eindelijk het moment aangebroken om m?n turbo nog eens te testen. Voor de gelegenheid opteerden we voor het Belgisch Kampioenschap 1/4 triatlon in Meerhout.

nieuws img

Ik was niet alleen op de afspraak: om 15u15 werd ik samen met meer dan 200 andere hongerige haaien losgelaten in het brede Albertkanaal. Naast kwantiteit stond er ook kwaliteit aan de start: nagenoeg de voltallige Belgische top werd opgezweept door de aanwezigheid van nagenoeg de voltallige Nederlandse top.
Eerlijk is eerlijk: het sterke deelnemersveld ?n mijn gebrekkige voorbereiding van de voorbije weken en maanden indachtig ging ik toch niet met volste vertrouwen naar deze wedstrijd. Per slot van rekening wist ik toch maar van ver waar ik me conditioneel bevond, laat staan t.o.v. de concurrentie. Neem daarbij nog de frisse temperatuur van de afgelopen dagen (die vandaag uiteindelijk nog wel best meeviel), de felle wind en het uitermate bochtige en zenuwachtige fietsparcours: het zijn nu ook niet bepaald mijn bondgenoten en je zal verstaan waarom ik de afgelopen nachten toch niet zo vlot inslaapte.

De zwemstart verliep volgens de regels van het boekje, en dat moet zowat de eerste keer zijn in de Belgische triatlongeschiedenis. Ook ikzelf kende geen noemenswaardige problemen, maar achteraf bekeken ben ik misschien wel weer een beetje te braaf geweest door me een plaats op eerste startlijn te laten afsnoepen. Al bij al kwam ik wel nog niet zo slecht uit het water: achterin een tweede groep, waarin tal van grote namen, klom ik ongeveer als 30ste aan wal, op circa een minuut van de allereersten en zij aan zij met vice-Ironman en topfavoriet Rutger Beke. Ik wist dadelijk wie ik in de gaten moest houden en in wiens wiel ik me moest proberen vast te bijten. Ja, ik blijf dromen van een loopduel met de BIK-Arinso-atleet, met wie ik als ??n van de weinige Belgen gelijke tred zou kunnen houden in de afsluitende loopproef. Ik denk dat ik mijn triatloncarri?re pas be?indig als ik dat eens heb mogen meemaken.
Maar je hebt het dus ondertussen al geraden: het was niet voor vandaag. De concurrentie is namelijk BIK-kelhard!

Na ??n van de 3,5 fietsrondes mijn moteurtje het dieprood in te jagen, en na ? hoe kan het ook anders ? ??n van die scherpe bochten op de smalle landbouwbaantjes, stierf ik in de wielen van Rutger. Ere wie ere toekomt: Rutger ? en Rutger alleen ! ? nam in een verschroeiende rush naar de kopgroep iedereen (die het tempo kon volgen) op sleeptouw. En hij bereikte zijn doel. Hij is natuurlijk niet voor niets de tweede beste van de wereld. Spijtig voor Pardaenske natuurlijk. Want toen bleven ze op een gegeven ogenblik achter in een groepje met drie. Ons trio werd snel opgeslokt door een achtervolgend peloton, met nog enkele kerels van de BIK-Arinso-clan... die natuurlijk het tempo niet verder gaan opvoeren ??nmaal ze het groepje van een gevaarlijke loopconcurrent bijgebeend hebben...

Met een dikke 2 minuten achterstand op de kopgroep bereikte ik alzo, in het tweede peloton en als 29ste, de tweede wisselzone fietsen-lopen. Hoewel het kalf natuurlijk al een beetje verdronken was voor wat de podiumplaatsen betreft, zaten er natuurlijk nog mooie ereplaatsen in het verschiet. Ik besloot dus toch nog es effe de turbo te testen. En hij bleek nog intact: ik ging zonder problemen op en over de gereputeerde Australische hardloper Tim Bentley, en bereikte als 10de in het overall-klassement de finish... Na ??n maal een zevende plaats (Leuven 2002), is het nu de derde maal (na Antoing 2001 en Leuven 2003) dat ik als zesde Belg over de meet loop op het BK: het zal dus wel mijn plaatske zijn, zeker?

Een dus niet voldaan (want nog altijd hongerig naar een groot duel), maar wel tevreden man keerde terug uit Meerhout. Op mijn rapport staat een voldoende voor zwemmen. Of het zoals verhoopt sneller zou gaan dan de voorbije jaren, kan ik momenteel niet stellen: ik zwom zoals in mijn beste dagen vorig jaar, maar ook niet beter. Mijn maatstaf is de zwemprestatie van enkele concurrenten, maar dit is dus ook maar ??n wedstrijd, en ??n vogel maakt nu eenmaal de lente niet...
Op de zwem-fietswissel had ik wat geoefend, en ik denk dat die voor het eerst dan ook eens mocht gezien worden. E?nmaal op de fiets viel ik dan uiteindelijk wel uit de boot, maar we moeten ook wel beseffen dat er vandaag toch niet echt gewandeld werd. Op training heb ik subjectief het gevoel ietofwat krachtiger te zijn, maar schijn kan natuurlijk wel bedriegen... Het fietsparcours was technisch relatief veeleisend met de vele bochten en ik denk dat ik op fietstechnisch vlak nog wal wat kan bijleren. Ik ben in elk geval wel blij dat ik mezelf de moeite getroost heb om enkele dagen geleden het parcours al eens gaan te verkennen. Dat heeft me zeker en vast nog een beetje geholpen.
Pardaens verloochent zijn atletiekroots blijkbaar wel nooit, want ondanks heel weinig loopkilometers en nog minder kwaliteitstrainingen gaat het lopen nog steeds vooruit. Ik (32?00? op de circa 10 km) moest vandaag dan nog wel onderdoen voor de uiteindelijke Nederlandse winnaar Eric Van der Linden (31?22?) en de uiteindelijke Belgische kampioen Rutger Beke (31?44?), maar ik kan de intensieve intervaltrainingen van 2004 nog altijd op ??n hand kan tellen... U vindt dat verdacht? Volgens de medische commissie van de Vlaamse Gemeenschap hing daar ook een geurtje aan, en ik ben het op de dopingcontrole mogen gaan uitleggen... We zullen zien !

Mijn liesprobleem is zeker nog niet uit de wereld. Vandaag kwam de pijn zich ietofwat melden in de laatste kilometers, en verder gebeuren looptrainingen zeker en vast nog niet ? volont?. Toch hoop ik binnen 2 weken alweer een klein beetje sterker ? en niet alleen in het lopen ? naar Zundert te kunnen gaan. Het zal ? opnieuw ? nodig zijn om mijn mannetje te kunnen staan in de Elite-wedstrijd (die tevens geldt als Open Nederlands Kampioenschap). Tja, waarom maken sommigen het zichzelf toch altijd graag moeilijk?

 

Bookmark and Share

 

naar boven


e-visible {new media solutions}