opmerkingen? print deze pagina search
home
09.01.2011 » 11 goede redenen om Ď11 in te skiŽn

Beste Vrienden,

Het was fantastisch om na exact 15 jaar nog eens op de skilatten te staan.

nieuws img


Ik vind niet minder dan 11 goede redenen om 2011 in te skiŽn, en Ė wie weet Ė over een kleine 12 maanden ook weer uit te skiŽn:

1. Het is een actieve vakantie, niet onbelangrijk voor een hyperkineet. Je hebt bovendien een activiteit zonder daarover te moeten nadenken op je vakantie.

2. Het is een mooie vakantie. Je ademt letterlijk en spreekwoordelijk schoonheid in. Je bent buiten, en je ademt ijle maar zuivere lucht in. Je bevindt je te midden van een onbevlekt wit landschap, en te midden van adembenemende bergtoppen. Je komt fitte, slanke mensen tegen, en die dragen kleurrijke broeken, jassen, brillen en helmen.

3. Het is grappig om alleen maar het aangezicht (en het horloge) van de mensen te kunnen zien. Alle overige lichaamsdelen zijn meestal bedekt met (kleurrijke) broeken, jassen, helmen en handschoenen. Ik vind de mensen met enkel hun aangezicht vaak mooier; maar misschien is het geen volledig en dus ook geen juist beeld?

nieuws img


4. SkiŽn is een sociale sport. Je leert mensen kennen in het hotel en spreekt met hen af voor overdag. Je gaat tussendoor een warme chocomelk drinken en ís avonds een glŁhwein. Je praat met wildvreemden Ė waar ze vandaan komen en in alle Europese talen Ė in de kabelbaantjes.

5. SkiŽn is tof en snowboarden is cool. Toen ik 15 jaar geleden voor de derde keer ging skiŽn, bestond snowboard nog niet (althans niet dat ik het me kan herinneren). Op sportief vlak verleg ik graag mijn grenzen en vind ik meerbepaald technische sporten uitdagend. In het oefenen van mijn behendigheid kan ik mezelf verliezen. Dan kom ik in flow. Leren snowboarden staat zeker en vast op mijn verlanglijstje voor de komende jaren !

6. Wintervakanties zijn best veilig. Je moet je eigen grenzen kennen en ze respecteren. De kunst bestaat erin om jezelf onder controle te houden, ook als je na verloop van dagen went aan de snelheid en de hellingsgraad van de skipistes.

nieuws img


7. SkiŽn brengt je makkelijk in een staat van flow, en ik denk zelfs dat dit verklaart waarom zoveel mensen van deze sport houden en bereid zijn er jaarlijks heelwat centjes aan te besteden. Volgens mij bestaat er zoiets als een Ďskiersí highí, eerder dan een runnersíhigh. Het is veel gemakkelijker om een flow-staat te bereiken met skiŽn dan met lopen, want de (fysieke en technische) drempel ligt niet zo hoog. Het gevoel van Ďeffortlessnessí is immers ťťn van de vereisten om flow te ervaren. Crucialer echter is een delicate balans tussen wat je percipieert als Ďuitdagingí en wat je beschouwt als behorend tot je Ďvaardighedení. De lat moet nťt hoog genoeg liggen. Pas als je denkt dat de taak waarvoor je geplaatst wordt (of jezelf plaatst) net haalbaar is, kan je flow ervaren. In een skioord is er voor elk wat wils. Voor de beginners zijn er de blauwe pistes, voor de gevorderden zijn er de zwarte pistes, het tourskiŽn en de Tiefschnee.

8. Je moťt met de flow meegaan in het skiŽn. De natuur dwingt je. Niet luisteren naar de natuur is je nek breken. De wetten van het universum dwingen je in hun ritme, mťťr dan in om het even welke andere sport. Mijn zwemtrainer, Peter Van Gerven, zei ook dat ik niet mocht vechten met het water: ik zou toch niet kunnen winnen van het water. In de bergen is tegenwringen bijna een kwestie van leven en dood. Wie zich in het skiŽn onvoldoende laat gaan gaat tegen de vlakte. Wie in de beweging onvoldoende meegaat met zijn schouders of zijn romp scheurt zijn kruisbanden.

nieuws img


9. De bergen hebben iets te vertellen. Ze hebben een boodschap waaraan we ook iets hebben voor het dagdagelijks leven. Bewegen in de bergen leert ons respect en geduld. Respect en geduld voor de natuur, maar ook respect en geduld voor elkaar. Wij zijn trouwens niet meer of niet minder dan een deeltje van de natuur. Ik versta het ontzag van de bergbeklimmers en de discipline van de Zwitsers.

10. Ik was dan ook hoe langer hoe minder verbaasd over de ongeschreven regels van een bergdorp, waar iedereen zijn skilatten onbewaakt achterlaat tijdens zijn lunch en waar verloren voorwerpen niet meegenomen maar op een goed zichtbare plaats gelegd worden.

11. Wintersport betaalt zichzelf dan ook terug. Alles heeft zijn prijs, en misschien is die van skivakanties nog niet eens zo hoog.

nieuws img


 

Bookmark and Share

 

naar boven


e-visible {new media solutions}