opmerkingen? print deze pagina search
home
04.08.2009 » De ?fun?damenten zijn nog intakt

Beste Vrienden,

We konden er niet omheen, cijfers liegen niet: mijn (loop)tijden waren de afgelopen maanden (naar mijn eigen maatstaf, t.o.v. voorheen) ?ondermaats?. Het tegenvallende resultaat en vooral de lijdensweg die erheen leidde in Aarschot vormden de spreekwoordelijke druppel om m?n wedstrijdprogramma even aan de kant te schuiven.
Welnu, beste vrienden, ik besef dat een dergelijke beslissing voor sommigen onder jullie redelijk radicaal in de oren klinkt maar? ik heb niet snel spijt van een beslissing, en dat is ditmaal niet anders. Eerlijk gezegd voel ik me er ditmaal zelfs heel goed bij.

Hoewel ik het zelf zelfs enigszins verrassend vind, amuseer ik me op training. Het is misschien zelfs lang geleden dat ik nog met dezelfde goesting trainde. Tegenvallende resultaten motiveren niet echt om harder of méér te gaan trainen, maar misschien waren ze dat wel in die mate om me aan te zetten tot ?je m?en fou? ? alle structuur en calculerend trainingsgedrag overboord; effe ?sport voor de leut? en voor niks ? maar ook NIKS ? anders; effe ongebreideld erop losbeuken zoals weleer; effe weer de groepssfeer van mijn atletiekclub opsnuiven. Misschien was dat wel genoeg om de ?intrinsieke motivatie? (het ?knikkeren om te knikkeren?) terug te vinden, om mezelf een beetje terug te vinden. Misschien is dat wel voldoende om er volgend jaar terug te staan, om volgend jaar terug op (mijn oude) niveau te presteren. In elk geval zijn de ?fun?damenten nog intakt !

Het is mogelijk dat er nog enkele wedstrijden volgen in 2009, maar ik mik nu reeds op 2010. Alles wijst erop dat ik dit jaar de prijs betaal van mijn (min of meer gedwongen) ?sabbatical? in 2008, en dat enig geduld vereist zal zijn om terug uit het dalletje te kruipen. Er worden geen kadootjes gegeven in de sportwereld, zoveel is nog maar eens duidelijk gebleken. Ik kan alleen maar hópen dat ik tegen volgend jaar uit mijn dalletje gekropen ben. Ik zal er alles aan doen om het te bewerkstelligen, maar het blijft hoop, het blijft een hypothese. ?Sport als experiment? ? om een aantal fenomenen, waarover ons veel boekenwijsheid verkondigd werd, eens aan den lijve te ondervinden ? dat is overigens ook van in den beginne een belangrijke drijfveer geweest om mijn grenzen te gaan opzoeken en er in al die jaren ook ?heelwat? voor opzij te schuiven. Het ziet er trouwens eigenlijk niet naar uit dat er direkt een einde komt aan dat experiment. Naarmate een mens ouder wordt verleggen de vragen en de uitdagingen zich slechts ? ze verdwijnen niet. En stilaan, of toch sóms, zoals bij het bestuderen van triatlonuitslagen en het aanhoren van de commentaar op mijn jaargenoot Lance Armstrong, dringt het tot me door dat ik naar sportieve normen een bejaarde leeftijd bereik.

In mijn queeste naar mijn hopelijk zoveelste terugkeer ? comeback is my second name ? maak ik me dan ook hoe langer hoe minder illusies. Ik streef ernaar om terug het beste uit mezelf naar boven te kunnen halen. Zonder meer. Ik zal al blij zijn als dit zou kunnen, maar de leeftijd hoeft nog geen limiterende factor te zijn. Ik zie echter ook dat er alleen al t.o.v. 3 of 4 jaar geleden alleen al in België een stuk of 10, misschien zelfs 20 triatleten zijn die even hard kunnen lopen als de Rosse Raket het ooit als vrijwel enige kon. Dat er in België 10 keer zoveel triatleten zijn die zo hard zwemmen als er een vijftal jaar geleden nog maar enkelen konden. Dat ik met de tijd waarmee ik 7 jaar geleden dertigste werd in mijn totnogtoe enige ironman, in de race van 2009 slechts goed geweest zou zijn voor een HONDERDdertigste plaats ! Dat het toen nog enkele uitzonderingen waren die met een vol wiel of hoge velgen rondvlasten, maar dat je tegenwoordig uit de toon valt zonder fiets van 4000 euro. Dat men je toen nog scheef bekeek om 20 uur per week te willen trainen, maar dat het ?hic et nunc? de normaalste zaak van de wereld geworden is voor iedereen die het zelfs maar een klein beetje professioneel en gestructureerd wil aanpakken. Dat de tijd niet stilstaat. Dat we nog wat gaan beleven. Dat we nog wat WILLEN beleven !

Hij die ervoor tekent groet u.

 

Bookmark and Share

 

naar boven


e-visible {new media solutions}