opmerkingen? print deze pagina search
home
10.05.2003 » Historisch moment

Hoi supporters-sympathisanten,

Het Belgische triatlonseizoen schiet volgende week pas uit zijn startblokken, maar "de echte triatleten" zijn natuurlijk al langer dan vandaag met hun voorbereiding bezig. Zo ook ik. Een kleine 2 weken geleden had ik daarom reeds een "zwemloop" in mijn programma opgenomen (in Mol; 3de plaats). Vandaag trok ik voor deel 2 van de voorbereiding naar Zutendaal (bij Genk), voor mijn eerste wielerkoers ooit, een historisch moment dus! In de hoop dat het instapniveau niet te groot zijn, had ik me een koers uitgekozen van de Belgische Medische Wielerkring (BMW). Ik had vooraf immers zo mijn twijfels over mijn eigen wielerkunnen, en gaf me 50% kans om tot de finish te kunnen volgen (als triatleet is dat immers mijn minst goede discipline). Ik had me voorgenomen dat ik tevreden zou zijn als ik zou kunnen uitrijden.

Bij aankomst in Zutendaal zag het er mooi uit: de zon was "van de partij" (om het al in verkiezingstermen uit te drukken...), ik kreeg dadelijk enkele veteranen in het vizier ("die zou ik wel aankunnen", dacht Pardaens), en het heuvelachtige parcours in een bosrijke omgeving sprak mij ook wel aan. We zouden 11 rondjes (incl. 1 gezamelijke opwarmingsronde) van 5.8km voor de wielen geschoven krijgen, waarbij de aankomst in het verlengde van de meest noemenswaardige heuvel van het parcours lag (400m bergop en dan nog 400m vlak vooraleer arriv?e).
De opkomst was eerder mager te noemen (zelfs naar BMW-normen, naar verluidt); we startten met een 20-tal deelnemers, waarvan er uiteindelijk 17 de eindmeet zouden halen.
De koers zelf kwam slechts geleidelijkaan op gang. De eerste 2 ronden verrichte de hoogblonde kinesist uit Leuven nog het overgrote deel van het kopwerk: je moet niet vragen hoe hard het ging! In de 3de ronde sprong er dan toch ??n weg, even later gevolgd en bijgebeend door 2 anderen. Deze 3 liepen uiteindelijk uit tot 1'50", en zouden onderling strijden voor de overwinning. Het achtervolgende pelotonnetje, waarin ik, zou eveneens samenblijven tot aan de finish - ondanks enkele snoodaards die onderweg ook maar ??n meter op kop weigerden te rijden (tenzij op het bergje natuurlijk...), en een aantal geblokte spurter-types die herhaaldelijk trachtten te ontsnappen. Ikzelf moest regelmatig uit mijn pijp komen, en niet in het minst op het bergje waar hogergenoemde snoodaards aan de boom kwamen schudden...
Teneinde dat laatste te voorkomen in de laatste ronde, heeft Pardaens echter op een 3-tal km van het einde zijn fenomenale proportie "fast-twitch fibers" aangesproken... Tegen 45km/u arriveerden we aan de voet van de berg... Slechts op 100m van de finish kwamen de wieltjeszuigers op gelijke hoogte met mij. Ik heb m'n vel duur verkocht, tot er plots nog ne Cipo (lees: pipo) met zijn stuur tegen het mijne aanbotste en ik toch wel even uit mijn lood geslagen was... Als de overwinning op het spel had gestaan, had ik gegarandeerd klacht ingediend wegens "onregelmatig spurten"!! Ik was dus bijna niet aan de finish geraakt, maar het is dus toch gelukt! Opdracht volbracht en toffe training gehad!

Na de wedstrijd ben ik nog een rondje gaan losfietsen met ene Johan Govaerts... Misschien dat die naam enkelen onder jullie nog wel iets zegt (Michel? Prof. Lysens?). Deze neuroloog uit Mechelen was enkele jaren geleden nog tweevoudig Belgisch kampioen op de 800m in de veteranencategorie M45.

Voor de (vee)artsen, di?tisten, apothekers, ergo- of kinesitherapeuten onder jullie, die hun grenzen op wielervlak nog willen verleggen, kan ik deze wedstrijden van de BMW alleen maar aanbevelen. Geen al te hoog niveau, afgeschoren benen hoeven helemaal niet, en er is een gemoedelijke sfeer, incl. broodjes, smurfentaart, en schuimwijn bij aankomst voor iedere deelnemer! "Deelnemen is belangrijker dan winnen" & "lichaamsbeweging in functie van de gezondheid"!
Meer info vind je op http://www.medicycling.be/ Of voor zij die meteen internationaal willen gaan: http://www.medigames.com/

De eerste Belgische triatlonafspraak vindt dus volgende week plaats, in Geel (18 mei, superprestige 1/4 triatlon). Bij "leven en welzijn" (en dan mag ik dus niet te vaak meer uitschuiven op de trap, zoals daarstraks na de koers!!!), hou ik jullie wel op de hoogte.

Sportieve groeten,

Carlo Pantani

 

Bookmark and Share

 

naar boven


e-visible {new media solutions}