opmerkingen? print deze pagina search
home
03.08.2008 » Mission Impossible (part 4):

Waar blijft die hittegolf???

nieuws img


Het leven is mooi als je krijgt wat je wil. Puffen en blazen; naar de kleedjes kijken vanop een terras; sproetjes kweken en zelfs verbranden als een rode kreeft; zweten terwijl je erbij zit en zelfs slecht slapen omwille van de warmte; drinken en zelfs ?zuipen? om de dorst te lessen: kortom een hittegolf, of toch iets wat we daaraan kunnen gelijk stellen.
En zo heeft het water van de Belgische vijvers en kanalen reeds een aanvaardbare temperatuur verworven en is het zelfs aangenaam zwemmen onder de blote hemel. Om nonkel Bob te parafraseren: ?openwaterzwemmen is de mooiste zomersport, waarvan je opkikkert terwijl je bezig bent? ? tenminste als het water 22C is en de zon met nog een paar graden extra neerdaalt op je achterkant. Zoals bijvoorbeeld op die zaterdag, 26 juli 2008, in Lokeren. Op de uitslag wacht ik nog steeds ? de snelheid waarmee internet-updates gebeuren weerspiegelt hoe langer hoe vaker het professionalisme van de organiserende instantie(s) ? maar het is me niet om tijden of plaatsen te doen. Het enige wat me interesseert is die 10 km van binnen enkele weken. Die wil ik uitzwemmen, puur en alleen voor mezelf, en daarvoor acht ik de 5000 meters een noodzakelijke (mentale en fysieke) voorbereiding. Topzwemmer worden, dat is hoogstens voor een volgend leven. Daar heb ik mij al lang bij neergelegd. Ook in .Lokeren kreeg ik nog maar eens een les in nederigheid: na 4 van de 6 rondes werd ik al voorbijgevlamd en gedubbeld door de 2 eersten. Als ik de voorbije weken nog veel kilometers getraind heb, dan is het gewoonweg in de overtuiging dat een betere conditie mij zal toelaten om langer mijn ritme te handhaven en minder snel aan reeds door kou verkrampte spieren ten prooi te vallen.

nieuws img


Ondanks mijn bescheiden niveau zwem ik ontzettend graag. Ik kan goed uit de voeten in het water, en op de n of andere manier ligt zo?n technische sport mij wel. Hoe anders te verklaren dat iemand die pas op zijn 26ste voor het eerst in zijn leven een zwemtraining van 4 km afwerkte een toch wel nog behoorlijke ?vinnigheid? verworven heeft? Uiteraard zullen de ettelijke trainingsuren die ik de afgelopen 10 jaar in het zwembad heb doorgebracht ? ik schat, a rato van 20-25 km per week, zo?n 3500 uren ! ? ertoe bijgedragen hebben dat ik mezelf dan wel tot geen supersonische paling, maar misschien toch nog wel tot een (?gehaaid?, toegegeven) ?goud?visje heb gekneed.

nieuws img


Volgende zatardag trekken we ? alweer voor 5000 meter, de derde ? naar Charleroi. Naar verluidt is het water daar altjd koud. Ik kijk ernaar uit. Ik wil wel eens weten hoe goed ik ondertussen mentaal kan omgaan met de koude. Met teveel verwennerij komen we er immers niet. Volgens mij is het Kanaal overzwemmen voor minstens 90% een mentale en slechts voor 10% een fysieke beproeving. Alleen al het gedacht aan al die piranha?s die aan je voeten kunnen komen snuffelen en die kwallen waartegen je kan botsen... En als je 20 uur in water van hoogstens 15C ligt rond te dobberen, dan krijg je het sowieso koud, hoe dik je speklaag ook is. Dan komt het erop aan hoe je ermee omgaat. Sinds ik dat besef, hou ik me niet meer bezig met die vaseline waarmee sommigen zich insmeren vlak voor een openwaterwedstrijd; het is een pleister op een houten been. Ik ben ook niet van plan om moeite te doen voor een extra dikke speklaag, al heb ik het daar ? tijdens n van die vele interessante discussies in onze praktijk ? wel eens over gehad met een obese man van middelbare leeftijd, wiens endomorfe lichaamsbouw nochtans een behoorlijk sportief verleden verhulde. ?Dat moet toch saai zijn?, zei hij, ?om onafgebroken zo supergezond als jij door het leven te gaan.? Hij heeft wel een punt. Alleen veronderstelt hij misschien verkeerdelijk dat je als een pater moet leven om er slank bij te lopen. Iemand die heelwat beweging heeft, kan zich nu eenmaal zonder schroom dagelijks wel enkele chocoladereepjes permitteren ? zonder benzine gaat je auto trouwens niet ver rijden. Nee, die mannen die het Kanaal willen overzwemmen, die hebben mijn immense respect. Die hebben niet alleen spierballen, die zijn vooral sterk in hun kopje. Het steekt nog altijd mijn ogen uit... maar we zullen eerst trachten om die 10 km van Hazewinkel te overbruggen.

nieuws img

 

Bookmark and Share

 

naar boven


e-visible {new media solutions}