opmerkingen? print deze pagina search
home
28.03.2008 » So far so good.

Beste Vrienden,

Het is al bijna 2 maand geleden dat ik mijn middenvinger nog eens opstak: als ik niet oplet, ga ik het (schrijven) nog verleren !
Omdat er in de wandelgangen nogal veel interesse lijkt te leven omtrent mijn sportieve zomerplannen, heb ik besloten hier ? ondanks eerdere voornemens ? toch een vermoedelijke evenementenkalender kenbaar te maken.

nieuws img


Met de inburgering van winterduatlons, zwemlopen en andere semi-competitieve multi-sportevenementen enerzijds, het afvoeren van het superprestige-circuit anderzijds, en tenslotte ook nog het toenemende ?vreemd? gaan van heelwat topatleten in het buitenland waar op alle mogelijke momenten van het jaar wedstrijden georganiseerd worden, wordt het stilaan wel heel erg moeilijk om te zeggen wanneer ?het Belgische triatlonseizoen? echt uit de startblokken schiet. Ik denk echter nog steeds dat ?dť zomer? ergens eind april, begin mei van start gaat. Het is in elk geval ook in die periode dat de Vlaamse Tri- en Duatlonliga ? de VTDL, voor de vrienden ? haar eerste (grote) tri- en duatlonhappening zal houden. Op zondag 20 april zullen verschillende veldexperten in Brugge workshops en clinics verzorgen. Ook ondergetekende viel de eer en het genoegen te beurt om een invitatie hiervoor te ontvangen. GeÔnspireerd door enkele slimme jongens die zich onder mijn coachvleugels hebben genesteld, heb ik ervoor gekozen om een discussie op gang te trekken rond het thema: ?Less is more? EfficiŽnter trainen: illustraties en illusies?. Ik nodig bij deze iedereen uit om eens stil te staan bij een banale uitspraak als ?ik wil gerichter trainen?, want ik vrees dat vanuit trainingstechnisch standpunt (lees: vanuit de trainingsleer) het laatste woord over ?efficiŽnt trainen? na het mij toebedeelde ťne uur nog niet gezegd zal zijn.

Begin ik aan mijn opwarming in Brugge, dan zou het wel eens kunnen dat mijn eigenlijke wedstrijdseizoen pas begint op 25 mei. Die mooie voorjaarszondag word ik immers verondersteld mijn startnummer 20 gedurende evenveel kilometers in de straten van Brussel waardig te dragen.

nieuws img


Op mijn volgende piek hoop ik te zijn op 22 juni in het schilderachtige grensstadje Stein. Twee jaar geleden ben ik daar van het kastje naar de muur gereden op het Nederlands Kampioenschap kwarttriatlon, maar ik was gecharmeerd door de mooie ťn heuvelachtige omloop. Dit jaar wil ik er mijn debuut op de 3/4 afstand (3-109-30km) maken.

In mijn verdere wedstrijdplanning zal ik vermoedelijk ook zeer selectief zijn. Het voorbije jaar heeft me geleerd dat ik best wat zuiniger met mijn fysieke en ? misschien vooral ? mentale energie kan omspringen. Op wedstrijden waarvan ik op voorhand met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid weet dat ik er niet aan te pas zal komen, zal ik me vermoedelijk niet komen moe maken. Heuvelachtige parcours en/of langere afstanden, waarop ik mezelf toch nog een progressiemarge toedicht, zullen mijn voorkeur genieten. Komen dan nog in aanmerking (in volgorde van interesse): de 1/3 Power Triathlon van Aarschot (20 juli: staat zo goed als vast); het BK kwarttriatlon in Kortrijk (6 juli: hieromtrent wacht ik mijn recuperatie na Stein af); de halve triatlon van Leuven (thuiswedstrijd, op 1 juni: nog zeer twijfelachtig, gezien biljartvlak parcours en slechts een week na de 20km van Brussel, maar misschien wel een mooie voorbereiding op Stein); de niet-stayer kwarttriatlon van Eau d? Heure ( 8 juni: mogelijks, en uiteraard alleen in het geval ik pas voor Leuven); de halve triatlon van Eupen (5 augustus: da?s nog heel ver van mijn bed).
In de tweede seizoenshelft (augustus tot oktober) zou ik mezelf nog graag zien deelnemen aan een marathon, maar ook de kwarttriatlon van Weiswampach (Luxemburg, 24 augustus), de 10.000m open water zwemmen (Willebroek, 31 augustus) of zelfs nog een volledige triatlon (waar en wanneer die dan ook zou mogen plaatsvinden) behoren nog tot de mogelijkheden ? ?bij leven en welzijn?.

nieuws img


Zoals sommigen onder jullie ondertussen misschien wel reeds ?via-via? hebben opgevangen ? want het is blijkbaar moeilijk om zelfs een (halve) studentenmarathon anoniem mee te lopen, (zelfs) als je Karel Pardaens heet ? heb ik mij vorige week in laatste instantie laten overhalen om (dus ook zonder tapering-off) een leuke alternatieve training in te lassen. Het was in de allereerste plaats "leuk" omdat ik mij nog eens een dikke 20km kon uitleven zonder door weerbarstige hamstrings geplaagd te worden. Het is ook een hart onder de riem om te weten dat ook de motor nog steeds intact is, misschien zelfs meer dan ooit tevoren, "ondanks" ? sommigen zeggen: ?dankzij?, en ik misschien zelfs ook ? zeer beperkte ?finetuning?. Dit ?gebrek? aan training werd wel manifest toen ik de winnaar ? ik werd tweede ? nog maar 2 dagen later reeds rustig zag joggen, en deze jongeheer 5 dagen later na 500m manken zijn eerste looptraining mocht staken wegens nog spierschade tot achter zijn oren. Of misschien beter gezegd: tot achter zijn hamstrings, want ik kreeg meteen een kleine verwittiging erbovenop. Na al die jaren staat deze veteraan dan ook meer dan ooit met zijn voeten op de grond en is hij bij de les: er wordt dit jaar NIET gefoeterd met de recuperatie na zware inspanningen !

Gegroet en getekend,

De ? one and only ? Rosse Raket.

 

Bookmark and Share

 

naar boven


e-visible {new media solutions}