opmerkingen? print deze pagina search
home
13.08.2006 » Lommel: gekregen waarvoor ik kwam

Beste Vrienden,

Nadat ik vorige zondag in de bossen van Eupen lekgereden was en er anderzijds toch 100% voor geleefd had, had ik de afgelopen week toch zoiets van: ?Foert, nu veeg ik er toch wel effe mijn kas aan!?. Ik heb de laatste dagen dan toch iets minder voor mijn sport gedaan, en ? vooral ? gelaten. Ik had iets minder kunnen trainen, dat besefte ik, al was mijn week ongeveer op dezelfde manier ingevuld als in de voorafgaande 7 wedstrijdweken:
- maandag: geen meter sport; 7u30? geslapen (incl. een middagdutje van een uur)
- dinsdag: 56 km losfietsen tegen 27.8 km/u (ging eigenlijk van geen meter), 4750m rustig zwemmen; 8u00? geslapen
- woensdag: 60? losfietsen tegen 28.0 km/u (ging al iets beter), 4500m zwemmen (beetje fartlek), 1u14? (16 km) loslopen in bos; 8u45? geslapen (incl. middagdutje van 1u15?)
- donderdag: 61 km losfietsen tegen 29.4 km/u, 4000m hl rustig zwemmen; 9u geslapen (incl. middagdutje van 1u)
- vrijdag: 1u20? (18 km) loslopen in bos; 9u45? geslapen (incl. middagdutje van 2u)
- zaterdag: 2u30? (73 km) losfietsen tegen 29.3 km/u, 3000m rustig zwemmen; 8u45? geslapen.

nieuws img
Er gebeurden enkele onregelmatigheden in de zandput, maar ach... het is geen EK in Gteborg, nietwaar?


Kijk, Pardaenske is uitgegroeid tot een deftige triatleet (ik denk dat ik dat zo wel mag stellen), uit liefde voor de sport (en omdat hij niet goed kan stilzitten). Vanaf een zeker niveau van sportbeoefening komt daar wel vanalles bij kijken waarvoor we niet echt kiezen, maar het trainen ? ook al is het om maar effe ertussenuit te zijn en de gedachten op een rijtje te zetten ? is en blijft plezant. Dt pleziertje was ik nu voor n keer niet van plan om me te laten afpakken. Als ik daardoor vandaag iets minder goed zou presteren, dan was het maar zo. De recreatieve kwart-triatlon van Lommel is nog altijd geen EK atletiek in Gteborg. Volgende zondag, 20/8, wil ik nog wel eens scoren, in de laatste superprestigewedstrijd, te Weiswampach, en ik weet wat er mij dan te doen staat: de komende 2 dagen naar Marktrock gaan zal de beste training zijn. Toen ik eergisteren vrijdag, zoals steeds sinds eigen heugnis op 2 dagen voor een wedstrijd, nog een dik uur ging lopen, arriveerde ik nog met verkrampte, stijve kuiten. Ook gisteren nog waren pijnlijke fietsbenen mijn deel: tja, dat is het dus niet...

Hersteld of niet hersteld van Eupen, ik moest en zou naar Lommel gaan. In afbellen en thuisblijven had ik absoluut geen zin. Op training onder het jaar gaat het ook niet elke keer even goed, en dat was meteen de ingesteldheid waarmee ik naar de Kempen trok. Ik wilde mij, zoals vorige week trouwens ook al geschreven, vooral amuseren, en ik kon alleen maar hopen dat mijn benen dat ook zouden toelaten. Je kent het wel, dat gevoel van op training (of wedstrijd, zoals ik ook trouwens nog in Antoing), dat het vierkant draait: leuk is anders.

nieuws img
Je bent jong en je wil wat


Ik kreeg echter waarvoor ik kwam. Om te beginnen was het weer nog ?s op het appl, en ik heb deugd beleefd aan het wedstrijdgebeuren ? vr, tijdens en n. Mijn zwemmen is dit jaar al slechter geweest, mijn fietsen misschien niet (maar dus volgens verwachtingen), en achter mijn looptijd stond toch ook weer het gebruikelijke cijfertje. Al scheelde het wel niet veel, want de lokale vedette, tweevoudig en regerend Europees kampioen op de Lange Afstand, Gerrit Schellens, 40 jaar jong, was weer niet te houden. Hij ging trouwens ook met de overwinning aan de haal, net voor dat andere kind van de streek, Koen Hoeyberghs, die voor de zoveelste keer dit seizoen net naast de hoofdvogel greep. De Rosse Raket was blij nog mee op het podium te mogen.

nieuws img
Karels lokale persagentschap


Lommel, het lijkt zo wel een beetje mijn tweede thuis. Van supporters mag ik er nooit klagen, vele Leuvense kameraden zijn afkomstig van de streek, en het was trouwens ook een onverwachts en prettig weerziens met enkele oud-studiegenoten. Verschillende ?Limburgse Leuvenaars? waren voor de gelegenheid aan de slag in de klassieker onder de doortochten, Damme-Brugge, maar n geboren Lommelaar was alvast wel van de partij. Ik ga niet verklappen van wie hij trainingsschema?s kreeg, voor eigen volk ging hij er wel voor, en misschien nt iets te diep. Enmaal neergezeten aan de finish, zakte het bloed duidelijk in zijn benen, waarvoor verder toezicht in de EHBO-tent aangewezen was. Een bloeddrukval, het komt wel vaker voor na een zware inspanning. In die 13 jaar dat ik maximale inspanningsproeven afneem, is er wel enkele keren iemand draaierig geworden onmiddellijk na het beindigen van de test, ook al adviseren we steeds effe in beweging te blijven tijdens recuperatie. Tijdens inspanning op de fiets of in het lopen verwijden de bloedvaten zich immers (?vasodilatatie?) in de benen: op die manier kan er ook meer zuurstof aangeboden worden t.h.v. de arbeidende spieren. Door nog effe uit te fietsen of rond te wandelen (na een triatlonwedstrijd) zorgt je ?spierpomp? ervoor dat er voldoende zuurstof naar je hersenen blijft stromen. Is dat niet het geval, dan voel je je ?duizelig? worden. Het is niet zo abnormaal. Hoe vaak heeft men voormalig ?Sportman van het Jaar?, karaktermens Marc Herremans wel niet ?buiten westen? (n kotsend) mogen afvoeren? Hij doet nog altijd (veel te) zotte toeren.

Sport s en blijft gezond, en ? zoals je misschien al gemerkt hebt ? zoek ik met die boodschap (en geruggesteund door Dr. Jos Vermylen) vanaf 01/10 zelfs mijn boterham te verdienen. De deur staat open voor letterlijk iedereen, wie vragen heeft vuurt maar. En en ander staat nog wel in de steigers, er zullen nog veel fietskilometers nodig zijn om mijn gedachten te laten waaien, maar we zullen er ten gepasten tijde staan. Zoals velen vandaag in Lommel en in Damme-Brugge ervaren zullen hebben, is een eerste wedstrijd altijd superspannend en verre van perfect. Ik heb ondertussen al wel een beetje meer ervaring met ?pieken?, ik hoop dat het mij ook bij mijn toekomstige beroepsuitoefening van pas komt. Volgende week wil ik het alvast nog eens bewijzen op het door mij vertrouwde terrein...

Hij die rekent op niet nog een platte band ? het kl***igste wat er op de aardkl*** bestaat,
Groet U,
Alive and kicking,
Karel

Links:
- Uitslag
- Foto?s op www.3athlon.be of www.bruudruuster.com

 

Bookmark and Share

 

naar boven


e-visible {new media solutions}