opmerkingen? print deze pagina search
home
30.07.2006 » An off-day at a moment of truth

Beste Vrienden,

Nog in het kader van mijn ideale voorbereiding op het wedstrijdseizoen van 2006, viel eergisteravond de elektriciteit uit in mijn nagelnieuwe appartement. Eergisteren, dat is dus 2 dagen voor de sterkst bezette wedstrijd van het jaar, het BK kwart-triatlon in Antoing, een moment van de waarheid: voor iemand die iets wil bewijzen, moet het dan gebeuren! Het was vrijdag nog net geen 23u00, en ik lag toen inderdaad nog niet onder mijn tram, ik was zelfs nog aan het eten, want ? zoals het een deftig atleet betaamt ? had ik die namiddag al een flinke middagdut van meer dan 2.5 uur op mijn ?actief?. Ik ga je alle vijven en zessen over zekeringen, differentialen, electriciens en elektriciteitsmaatschappijen besparen, maar ik kan je wel verklappen dat iemand die zich wil bewijzen niet echt zit te wachten op zo?n fantonten op een weekend in het bouwverlof, ook al heb je door de tropische warmte van de afgelopen weken geleerd om het hoofd koel te houden.

nieuws img
Hier brandde de lamp (of had ze moeten branden...).


Ik geef ridderlijk toe: ik ben vandaag door de mand gevallen op het moment dat het moest gebeuren. Een ambitieuze atleet voelt zich op zo?n moment niet fier. Tegelijkertijd pleit ik ook voor verzachtende omstandigehden: ik had ook liever gehad dat ik pas morgen naar Electrabel had moeten bellen. Het was de voorbije dagen sowieso al zwoel genoeg om deftig te slapen, en denk dat juist dat tekort mij vandaag de das heeft omgedaan. Het ontbrak mij aan kracht in zowel armen als benen: ik kon niet diep gaan in het zwemmen noch het fietsen. Op mijn stalen ros bekroop me redelijk snel het gevoel om er de brui aan te geven, maar dan was ik nu wellicht des te meer ontgoocheld geweest. Het was een ontnuchtering te moeten vaststellen dat het niet draaide zoals ik verwacht had, en het is nu éénmaal niet evident om je er op dat moment overheen te zetten.

Ik keek nochtans opnieuw uit naar het BK: het is steeds een kans, het type uitdaging waar ik altijd op gekickt heb. Het was dit jaar niet anders: meer dan ooit tevoren had ik immers het podium geroken. De jongste 2 wedstrijden bereikte ik zowat mijn beste fietsniveau ooit, lopen bleek ik ondanks de (overigens persisterende) blessure-ongemakken ook nog steeds te kunnen, en het zwemgevoel zat afgelopen week op training merkbaar beter dan voorheen. Bovendien hadden zowel Peter Croes als Frederik Van Lierde, de uittredende Belgische kampioen, voor een buitenlandse opdracht gekozen. Verder was de tegenstand der kwartspecialisten voltallig, en er waren meerdere kanshebbers ? zoniet voor de titel, dan toch zeker voor het podium. De Rosse Raket, ?la Fusée de Louvain?, is en blijft een gevaarlijke outsider: àlle andere weten dat er één iemand is waarmee ze absoluut niet naar de tweede wisselzone moeten trekken, of dat ze eraan zijn voor de moeite. Ondanks alles heb ik vandaag mijn fusée-reputatie dan toch nog eens effe kunnen bevestigen: het is een troostprijs, maar het is er één.

nieuws img
De Belgische Kampioen.


Het beloofde een spannende en mooie strijd te worden, en het was vooral mijn vurige wens dat alle tenoren konden gaan voor wat ze waard waren, niet geremd door mechanische of andere pech. Niet zo dus: de jonge Simon De Cuyper, nog niet veel bewezen naar de buitenwereld toe maar voor insiders duidelijk harder dan ooit aan de grote poort aan het kloppen, reed lek na amper een kwartier fietsen. Enkele kilometers verder stond gepatenteerde hardrijder Stijn Demeulemeester langs de kant. (Let evenwel op zijn fietstijd; voor iedereen die wil weten hoe je een bandje vervangt: ?Cipo?, professor doctor honoris causa in de platte banden, doceert!) Ook Pardaens presteerde naar zijn gevoel onder zijn niveau, en zijn excuses ken je intussen. Terwijl zijn haarkleur- en gouwgenoot Stijn Goris een oververdiende eerste Belgische titel op zak stak, liep Pardaenske zich nog naar een 6de plaats. Thierry Verbinnen bleef net, maar eveneens meer dan terecht, uit mijn greep: het is hem van harte gegund gezien de manier waarop hij ook ditmaal samen met Stijn G. weer demonstreerde in het zwemmen en het fietsen. Als 5de Belg evenaar ik evenwel ogenschijnlijk mijn beste BK-prestatie van vorig jaar nog. Gelukkig moet je op je palmares niet vermelden wie er allemaal niet deelnam, opgaf, of platreed.

Volgende week hoop ik mijn ontgoocheling alweer te kunnen doorspoelen. De halve triatlon van Eupen is een nieuwe kans, die ik graag met beide handen aanneem. Om het even over wat het gaat, sport of geen sport: wie niet speelt of waagt, niet wint. En winnen went nooit, het smaakt altijd naar meer.
Het is mijn vuurvaste overtuiging dat ik mij niet aan het verslikken ben in het aantal wedstrijden. Mijn teller staat dit jaar op 6, waarvan 5 in de laatste 30 dagen; de volgende 3 weekends zijn ook al ingepalmd. Ik zal dus in het getouw zijn vanaf 18 juni (Brasschaat) tot 20 augustus (Weiswampach): dat is precies 2 maand (wat erna komt, is nog louter als een dessertje te beschouwen). We hebben dan nog 10 maanden in het jaar om te recupereren en bij te trainen. Ik heb een cruciaal gedeelte van mijn voorbereiding, plus enkele belangrijke wedstrijden, in de meimaand moeten missen: ik probeer nu gewoonweg het beste van de resterende zomer te maken. Elke week één wedstrijd ? bekijk het als een doorgedreven training ? en tussendoor niks van betekenis: het lijkt me beter dan elke 2 of 3 weken een belangrijke afspraak met daartussen wat ?willen maar niet kunnen?-bijtrainen wegens toch onvoldoende recuperatiegelegenheid. Het was de manier waarop ik het tot voorheen aan boord legde, er bestaan misschien nog midden- of alternatieve wegen, zoals vb. voor de lange-afstandstriatleten. Elk wedstrijdseizoen is echter weer anders, wegens andere wedstrijddata, andere wedstrijddoelen, andere trainingsobstakels of ?opportuniteiten: het leerproces is nooit af. Ook dat is een uitdaging op zich, voor een sportfreak als Pardaens.

Hij die er duidelijk nog niet genoeg van heeft, groet u,

De sportfreak.


Voor de uitslag: zie www.triathlon.be. 

Bookmark and Share

 

naar boven


e-visible {new media solutions}