opmerkingen? print deze pagina search
home
 • 30.11.2008 - commentaar: 0
  If you do today what you did yesterday? you will be beaten, If you do today what others are doing now? you will be competitive, To win, you must seek to do today what others will be doing tomorrow. Robert De Castella Laat dit alvast mijn nieuwjaarswens zijn voor ieder van jullie, winnaars van het leven ! Stilstaan is achteruitgaan. We zien en horen mekaar morgen opnieuw ! Het zal allicht 2009 zijn, want vandaag laden we de batterijen nog op. Nogmaals dank aan iedereen die gisteren heeft meegewerkt aan onze L.O.O.P.-enquete !

 • 06.11.2008 - commentaar: 0
  In het kader van het Leuvens Onderzoek Over gewoontes in het trainingsProces (L.O.O.P.) wensen wij, onderzoekers van de K.U.Leuven, bij afstandslopers (+800m) van alle niveaus te peilen naar het verschil in trainingsaanpak en de eventuele gevolgen daarvan op conditie en blessures. Het zou ons uitermate veel plezier doen indien je de tijd van je stretching voor één keer kon opofferen aan het invullen van déze vragenlijst: http://faber.kuleuven.be/enquete/loop2008/. We nodigen in de eerste plaats afstandslopers uit, ouder dan 15 jaar, en die al langer lopen dan 1 jaar; tri- en duatleten mogen en kunnen hun steentje zeker en vast ook bijdragen ! Dank bij voorbaat & "men zegge het voort" !!

 • 28.10.2008 - commentaar: 2
  Miljaar, een intervaltrainingske kan deugd doen !

 • 20.10.2008 - commentaar: 1
  Amper een week na de inspirerende gebeurtenissen in Hawaii, opnieuw straffe stoten te Schaarbeek: het BK 24u lopen. Opgelet: geen studentikoze aflossingstoestanden, maar solo gedurende een etmaal rondjes draaien op een piste. Stel u voor... en stel u voor dat je 64 bent en daar naar een PR van 216, 435 km snelt... Ben benieuwd hoeveel studentenVERENIGINGEN morgen en overmorgen dat totaal bijeen gaan lopen. Binnenkort misschien een volledig relaas van een memorabel etmaal op deze website: als de 'master'-athlete zijn fiat geeft in elk geval !

 • 12.10.2008 - commentaar: 0
  Wat een prachtige nazomer. Ik had het voorspeld. Het kon niet uitblijven. Alles in de wereld zoekt steeds weer naar een evenwicht. Het universum zit vernuftig in elkaar. Ik sta er hoe langer hoe minder van te kijken.

 • 04.10.2008 - commentaar: 0
  Volgens insiders wordt Beckie de nieuwe Iron Man, en Thierry - met o.a. een snelste zwemtijd - 'rookie of the year' ! Thumbs up ! Nog 7 keer slapen !! (en dan 1 nacht niet...)

 • 28.09.2008 - commentaar: 1
  Ongelooflijk maar waar, maar dit jaar geen enkele Pardaens in de moeder aller ultralopen. We hopen dat onze neef Frans Claes, zoon van voormalig Belgisch kampioene marathonlopen, 'tante Agnes' Pardaens, de verwachtingen kan inlossen en op het BK mountainbikemarathon, zoveel jaren na zijn moeder, vandaag de hoofdvogel kan afschieten. Verder rekenen we nog op enkele andere gouwgenoten. Thierry en Rutger gaan potten breken in de moeder aller triatlons. Ze zijn ondertussen heelhuids gearriveerd in het land van de wuivende palmbomen. Nog 13 keer slapen en hopelijk kan de rest van TDL d' Ouw' Markt op zijne kop zetten !

 • 15.09.2008 - commentaar: 0
  Ondanks alles... heeft Stefan alleen maar redenen om het strijdperk met geheven hoofd te verlaten. Nu breekt in triatlonland stilaan weer de Hawaiian fever uit. In de nacht van 11 op 12 oktober zullen we zitten duimen opdat de Leuvenaars Thierry (als rookie), en Rutger (als kersverse papa, voor de tweede maal, waarvoor proficiat !) geschiedenis kunnen schrijven. Aftellen en kaarsjes branden dus.

 • 02.09.2008 - commentaar: 0
  Sommigen draaien hun hand nog niet om voor 10 km zwemmen in een rimpelloos watertje van 19°C. Die gaan voor het Kanaal. Afhankelijk van het weer kan het vanaf deze week vrijdag gebeuren voor Stefan Vanaudenhove. We duimen !! Pure heroïek !!!

 • 24.08.2008 - commentaar: 2
  Sport is mooi, maar zoveel meer dan wereldrecords. Mijn onvergetelijke top-3 uit Peking: 1) de laatste 10 speelse meters van Usain Bolt in de finale van de 100m spurt, en de laatste ogenblikken voor zijn start in de 200m-finale, waarin hij "zijn haar goed legt": ik heb de Usain Bolt-show al 10 x gezien, en ik zal er nooit genoeg van krijgen, zelfs als morgen blijkt dat hij stijf staat van de dope - sport is fun, en hij kan het zoals alleen negers het kunnen. 2) de laatste meters van Jason Lezak, slotzwemmer van het Amerikaanse team in de 4 x 100m vrije slag, waarin hij boven zichzelf uitstijgt, alsof er bovennatuurlijke krachten mee gemoeid waren om ervoor te zorgen dat het "godenkind" Michael Phelps zijn 8 gouden medailles moest en zou halen: sommige "mensen" zijn "messiassen", they are here to inspire. 3) de koelbloedigheid van Tia Hellebaut, die overigens belichaamt wat er nodig is voor "goud": (1) een degelijk algemeen topsportbeleid (lees: centen, oa. voor infrastructuur, atletenlonen en professionele toptrainers, zoals haar vriend-coach Wim Vandeven), (2) hetzij individuele hetzij bonds-toptrainers, mensen met een visie, die ook een rechtstreekse impact hebben op het trainingsproces, en (3) de atleet moet het nog altijd zelf doen: "discipline" (plichtsbewustzijn), "intelligentie" (IQ), "wilskracht" (over mijn lijk), "doorzettingsvermogen" (trouw blijven aan je doel), "werkethos" (liever moe dan lui), "overlevingstalent" (what doesn't kill you makes you stronger), en een "winnaarsmentaliteit" (great at the great moments) Het is mooi en intens geweest, maar de Olympische droom is weer voorbij. Back to business: "sport voor allen".

 • 17.08.2008 - commentaar: 0
  14 dagen in de ban van de Olympische Spelen. Eens sportfreak, voor altijd sportfreak, en het betert er niet op met de leeftijd. Integendeel: het wordt hoe langer hoe boeiender. Ondanks het gesjoemel en de miljarden die erin omgaan; ondanks het Belgische geklungel en de vermeende vriendjespolitiek: het is 14 dagen genieten met volle teugen. Het is 2 weken aan 1 stuk dagelijks een nieuwe James Bondfilm: barstensvol spanning en spektakel om in op te gaan; er zitten zeker en vast straffe stuntmannen tussen die echt wel iets kunnen, maar er is gegarandeerd veel getruukeerd. Niks van aantrekken: gewoon genieten en niet teveel nadenken; binnen een week zitten we alweer voor 4 jaar op onze honger. Laat ons ervan profiteren om de komende 7 dagen nog wat inspiratie op te doen.

 • 03.08.2008 - commentaar: 1
  ?Those who have succeeded and don?t mention luck are kidding themselves?. Hoeveel van de successen, hoeveel van de overwinningen, die we straks in Peking zullen zien, zouden niet eerder Pyrrhusoverwinningen zijn, zoals die grote dame, Heidi Rakels, er ook wel één op haar palmares heeft toegevoegd? Heiligt het doel de middelen? ?Succes is a journey, it is not a destination?. Het is taak- én resultaatgericht, het is het doel én de middelen - voor de beste, en in elk geval de mooiste prestaties.

 • 03.08.2008 - commentaar: 0
  ?Those who have succeeded and don?t mention luck are kidding themselves?. Hoeveel van de successen, hoeveel van de overwinningen, die we straks in Peking zullen zien zouden niet eerder Pyrrhusoverwinningen zijn, zoals die grote dame, Heidi Rakels, er ook wel één op haar palmares heeft toegevoegd? Heiligt het doel de middelen? ?Succes is a journey, it is not a destination?. Het is taak- én resultaatgericht, het is het doel én de middelen voor de beste, en in elk geval de mooiste prestaties.

 • 20.07.2008 - commentaar: 0
  De Tour de Farce niet te na genomen (waarvan ik op mijn nagelnieuwe tweedehandse TV nog geen 2 seconden heb kunnen of willen zien), zijn en blijven het ongemeen interessante tijden voor iemand die "opstaat en gaat slapen" met "sport & beweging" in al zijn facetten, en die de eer en het genoegen heeft sportlui van alle niveau's - soms nog "avant la lettre", in de sedentaire fase - en uit alle mogelijke sporttakken te mogen ontmoeten. Het is echter de tijd dat de komkommers volop rijpen (dit jaar wegens het onwaarschijnlijke zomerweer naar verluidt wel een beetje minder goed dan anders), en ook wij voelen dan de behoefte aan een korte break. Na 3 augustus wordt er dan ook op deze website verder geschreven.

 • 06.07.2008 - commentaar: 2
  Het zijn redelijk drukke doch boeiende tijden voor een trainer-sportadviseur-inspanningsfysioloog-atleet-sportfreak. Voor de eerste keer in 8 jaar was ikzelf niet lijfelijk aanwezig op het Belgisch Kampioenschap kwarttriatlon dat vanmiddag plaatsvond, waar eindelijk nog eens de Leuvenaars Simon De Cuyper (goud) en Stijn Goris (zilver) de plak zwaaiden. Het zijn niet alleen 2 grote Atleten maar 2 grote Mensen; het is een eer en een genoegen om af en toe met hen het zwembad te mogen delen. Proficiat, Simon en Stijn ! Ik bleef dus thuis, en zat voor de buis van mijn laptop, waarop ik Chris McCormack en Eneko Llanos "live" tot op km 35 van de marathon in de Iron Man van Frankfurt zij-aan-zij zag lopen. Een imposante "Macca" liep uiteindelijk een klein minuutje (sub-8 hours !) voor Eneko over de meet, doch wandelde hem nog tegemoet in de laatste rechte lijn. Ik was getuige van het moment suprême toen beiden mekaars hand vastnamen en samen de massa toeschouwers begroetten. Daarvan krijgt den deze de krop in de keel. Deze zomer zal ik mijne kop waarschijnlijk niet meer laten zien op triatlons, dus ook niet langs de zijlijn. Ik maak er meteen een deftige "sabbat" van, maar volgend jaar kom ik dan terug, met eens zoveel goesting. Want ik weet waarom.

 • 05.07.2008 - commentaar: 1
  De uitslag van het Belgisch Kampioenschap kwarttriatlon van 06-07-2008 te Kortrijk bij de mannen volgens de glazen bol van Karel Pardaens: 1. Axel Zeebroeck 2. Stijn Goris 3. Simon De Cuyper 4. Marc Geerts 5. Cedric Slock 6. Lander Dircken 7. Jérome Hilger-Schutz 8. Stéphane Haezebrouck 9. Koen Hoeyberghs 10. Philippe Malcolm 11. Karel Smet 12. Peter Denteneer 13. Bart Colpaert 14. Thomas Jurgens 15. Willem Brems Voilà ;-)

 • 29.06.2008 - commentaar: 0
  Het Belgische en internationale triatlonseizoen is ondertussen al een heel eind opgeschoten, doch ik heb sterk de indruk dat de Leuvense hegemonie aan het afbrokkelen is. Aan alle Leuvenaars zonder stressfracturen: sta op, verman u, en veel succes ! Aan alle Leuvenaars mét stressfracturen: ook veel succes !

 • 16.06.2008 - commentaar: 1
  Opnieuw is er een groot atleet van ons heengegaan: Tom Compernolle. De Belgische sportwereld beleeft zwarte dagen... Gelukkig beurt Herman ons soms nog 's op.

 • 02.06.2008 - commentaar: 0
  Als je niet weet wat doen - en anders ook - lees je maar eens het dagboek van kameraad Herman. Als sportman-in-hart-en-nieren kan hij niet tegen zijn verlies, maar hij schrijft des te geweldiger. En ondertussen heeft de rusteloze ziel er alweer niet beter op gevonden dan zijn vlam voor een maandje te verlaten voor een rondje Europa met zijn fiets. Enjoy !

 • 30.05.2008 - commentaar: 0
  De Rosse Raket denkt, heden vrijdag 30 mei 2008, nog steeds te zullen en kunnen starten, aanstaande zondag, om 11u, aan de Plas te Rotselaar, ter gelegenheid van de jaarlijkse halve triatlon van Leuven (2.5-90-20km). Meer toelichting zondagavond/maandagochtend op deze website, of ook vandaag reeds in Het Nieuwsblad. Tot één dezer ! KP

 • 23.05.2008 - commentaar: 2
  Aanstaande zondag, 25 mei 2008, vindt de 29ste editie van België's "populairste" loop- ja zelfs sportevenement plaats. Stel u voor dat men elk van de 25.000 deelnemers aan de finish aan een dopingcontrole en vragenlijst zou onderwerpen. Ik ben benieuwd hoeveel mensen zijn toevlucht zou genomen hebben tot kalmerende of juist stimulerende middelen; hoeveel mensen pijnstillers zou geslikt hebben en hoeveel mensen medicatie tegen buikloop; hoeveel mensen hoe vaak een dokter of een kinesist in (de laatste paar weken van) hun voorbereiding hebben opgezocht; hoeveel startnummers (in laatste instantie nog) werden doorgeschoven; hoeveel mensen al langer dan 3 maanden trainen; hoeveel mensen (van boven de 40) zich sportcardiologisch (ooit al) eens heeft laten screenen; hoeveel mensen in hun trainingsopbouw doordacht te werk zijn gegaan en al eens verder zijn gaan zoeken dan de soms toch dubieuze richtlijnen op de website of in het tijdschrift van Runner's World. Misschien giet ik het zelf ooit wel eens in een onderzoek, maar voorlopig zullen we op onze honger blijven en zullen we het moeten stellen met de uiteindelijke rangschikking van de "de 20km van Brussel". Ik ben benieuwd.

 • 17.05.2008 - commentaar: 0
  "Ik heb de spirit niet meer die nodig is om een overwinnaar en topspeelster te zijn", aldus de in mijn ogen meest professionele tennisspeelster die ons land, die de wereld misschien wel gekend heeft. Inderdaad, in de sportwereld worden zonder uitzondering geen kadokes gegeven, en misschien wel hoe langer hoe minder, juist owv het toenemende professionalisme. Tomeloze vechtlust, gretigheid, en eerzucht zijn nodig om dag in dag uit op training het onderste uit de kan te halen, om je prestatievermogen van 98 naar 100 en liefst nog naar 101% te tillen, om ook op elke wedstrijd je vel - tot de laatste snik - peperduur te verkopen, om de beste te zijn. Met zelfs nog 99% (intrinsieke) motivatie kom je er niet meer aan te pas en is er geen zak plezier meer aan. Dan kan je de (ondubbelzinnige sport-)competitie beter ruilen voor iets anders. Daar kan ik héél goed inkomen.

 • 11.05.2008 - commentaar: 0
  François Sterchele is niet meer. Enkele jaren geleden heeft het pad van 'Sterchèle' - toen nog op z'n Frans - ook het mijne eens gekruist. De getalenteerde en inderdaad niet omhooggevallen spits van Club Brugge is van ons heengegaan als een Ivo Van Damme van het Belgische voetbal. Of het iets met professionalisme te maken heeft om 'daags' voor een training nog om 3 uur 's nachts in de auto te zitten, en of de 'trainingen' in het eersteklassevoetbal in het algemeen wel volgens de regels van de kunst (lees: trainingsleer) geschieden, laten we in het midden. Wat wél zeker is, waaraan andere federaties wel een puntje kunnen zuigen, en hoe ver de structuur in het trainingsproces ook moge te zoeken zijn: de organisatie van het voetbal - nationaal en internationaal - mag er wezen. Tot ver over de grenzen worden competities, tot en met vriendschappelijke wedstrijden, op elkaar afgestemd, ogenschijnlijk zelfs zonder dat de ene voetbalbond de andere in de haren vliegt. Ook die ene minuut stilte voor François Sterchele was vlekkeloos georchestreerd en alweer zonder uitzondering op alle velden.

 • 05.05.2008 - commentaar: 0
  Eindelijk mooi fietsweer in België !! En toch... kan ik me elk jaar beter voorstellen dat onze profwielrenners het buitenland gaan opzoeken om er te trainen en verder "koerskes" rijden om in vorm te geraken. Los van het (veelal veel te slechte) weer is "trainen" met de koersfiets in een overbevolkt apenland als België (zowat alles is "bebouwde kom") met veelal geen of veel te slechte fietspaden zowaar geen sinecure !! En ik heb niet de indruk dat de situatie er de laatste jaren op vooruitgaat...

 • 27.04.2008 - commentaar: 0
  Zij die mij één der volgende dagen in het zwembad tegenkomen, zullen mij allicht niet vragen wat ik een groot deel van dit eerste zonovergoten weekend uitgespookt heb: met de armen en benen van een rode kreeft is het duidelijk dat de Rosse Raket zijn predikaat niet gestolen heeft. Tussendoor, vooral het laatste half uurtje vooraleer het licht uitgaat, was er de laatste dagen ook plaats voor een beetje lectuur. "Homo energeticus" is het boek van Dr. Peter Aelbrecht, conceptueel bijzonder interessant, maar inhoudelijk iets te licht en ongefundeerd naar mijn tand. Het ruikt een beetje teveel naar geitewollen sokken. Iets te radicaal en te principieel, zonder dat daar dus goede redenen voor zijn.

 • 19.04.2008 - commentaar: 0
  Hoe sterk is de eenzame fietser die te pas en te onpas voor Koning Auto in de remmen moet Hoe sterk is de eenzame fietser die zelfs in een Waals-Brabants boeregat best een helm aandoet Hoe sterk is de eenzame fietser als zelfs het fietspad niet meer deugt dan voor te voet Hoe sterk zou de eenzame fietser zijn Hoe aangenaam zou eenzaam fietsen zijn Hoe leuk, gezond, veilig en milieuvriendelijk zou eenzaam zijn Als eenzaam eenzaam was En iedereen de auto nam voor wat slechts nodig was

 • 12.04.2008 - commentaar: 3
  Het worden stilaan de weekends om duimen en vingers vanaf te likken voor deze sportfreak. Als kameraad-supporter zal ik de uitslagen goed in de gaten houden van de Iron Man in Arizona (met gouwgenoten Rutger Beke en Stijn Demeulemeester), de Iron Man in Zuid-Afrika (jammer genoeg zonder "good old" Gerrit Schellens), en de eerste kwart-optredens van een hele bende (beloftevolle) triatleten in Kreta (Chania, dit weekend) en Spanje (Pontevedra, volgend weekend). Ook als trainer-coach zal ik volgend weekend met argusogen de Antwerp 10 miles en marathon gadeslaan... Aan allen alvast VEEL SUCCES !!!

 • 03.04.2008 - commentaar: 0
  Iedereen heeft op You Tube toch al naar alle filmpjes van het EK zwemmen in Eindhoven gekeken?

 • 28.03.2008 - commentaar: 0
  "Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus" (Marc Lammers, Nederlands bondscoach vrouwenhockey)

 • 21.03.2008 - commentaar: 0
  Omdat vandaag de lente begint (cfr. de sneeuwbuien) en het sportieve zomerseizoen dus ook dichterbij komt, zal ik hier (op algemeen verzoek) in de loop van komende week mijn vermoedelijke "wedstrijd- en evenementenkalender" afficheren. Tot dan & alvast veel sneeuwpret.

 • 21.03.2008 - commentaar: 0
  Omdat vandaag de lente begint (cfr. de sneeuwbuien) en het sportieve zomerseizoen dus ook dichterbij komt, zal ik hier (op algemeen verzoek) in de loop van komende week een vermoedelijke "wedstrijd- en evenementenkalender" afficheren. Tot dan & alvast veel sneeuwpret.

 • 16.03.2008 - commentaar: 0
  TRAINING IS EEN SPEL tussen belasting en belastbaarheid HET LICHAAM IS HET SPEELGOED onbetaalbaar als intrinsieke motivator HET TRAININGSPROCES IS EEN EXPERIMENT een zoektocht naar wetmatigheden en patronen

 • 09.03.2008 - commentaar: 0
  TRAINING IS EEN SPEL van belasting en belastbaarheid, dat zich moeilijk laat kwantificeren - tenzij bij profatleten, na jarenlange ervaring. Omdat training dus meestal geen exacte wetenschap is, moeten cijfers (kilometers, snelheden, wattages, hartslagen, lactaatwaarden, tijden) ten allen tijde ten zeerste 'gerelativeerd' worden en is de context van de cijfers des te belangrijker !

 • 01.03.2008 - commentaar: 2
  Vanaf maandag 3 maart kan er ingeschreven worden voor dé 20km van Brussel. Vorig jaar waren de 28.000 startnummers reeds na een kleine 3 weken de deur uit, en het grootste loopevenement van België lijkt nu pas echt een eigen leven gaan leiden te zijn... Ik geef het dit jaar 5 dagen vooraleer de inschrijvingen afgesloten worden. Iemand een ander pronostiekje?

 • 24.02.2008 - commentaar: 1
  De (electronische) weg naar enkele verlichte en sportieve geesten: Stefan Vanaudenhove Jean-Marie Dedecker Jan Knippenberg Snelle Jan

 • 17.02.2008 - commentaar: 2
  Het opstellen van trainingsschema's, zoals ik ze het liefste maak, op maat, is een ambacht. Het vergt steeds weer een behoorlijke dosis tijd en creativiteit, maar het is vooral een oefening in empathie. De uitdaging zit 'm niet zozeer in het toepassen van de verschillende trainingsprincipes die al lang een tweede natuur zijn voor de trainer, als wel in het zoveel mogelijk verzoenen van die principes met de individuele omstandigheden, wensen en - last but not least - karaktertrekken van de mensen die je als trainer graag (zoveel mogelijk) progressie ziet maken. Ook het tussentijdse lijmen van de spreekwoordelijke brokken is niet makkelijk, maar een onwaarschijnlijk intrigerende oefening in sociaal Fingerspitzengefühl, een kunst die ik ooit hoop te beheersen. "De coach van het jaar 2020 is een psycholoog", zo letterde men onlangs in het NLCoach-vaktijdschrijft. Het is een beetje overtrokken, maar er is iets van.

 • 11.02.2008 - commentaar: 1
  Ik mocht al heelwat reacties ontvangen op mijn "straf verhaal" dat ik hiernaast gisteren meemaakte en neerpende. Het is enerzijds "jammergenoeg", anderzijds "gelukkig" voor mij persoonlijk toch wel een hart onder de riem dat dit blijkbaar in vele opzichten een zeer herkenbaar verhaal is voor vele kameraden. Het heeft er helaas en inderdaad alle schijn van dat er in dit apenland, waar koning auto en zijn sedentaire bestuurders de scepter zwaaien, hoe langer hoe minder plaats is voor wielrenners. Waar in Godsnaam - het jaagpad langs de Vaart niet te na genomen, tenzij ook daar op een overbevolkte zonnige zondagnamiddag - kan een mens nog een beetje op zijn gemak cruisen tegen 30-35 km/u? Fietstrainingen van meer dan 4 uur in je ééntje hebben dan ook - toegegeven, beste moeders - een steeds groter kamikaze-karakter - met of zonder helm. Het avonturiergehalte van de eerste lange-afstandstriatlons is er stilaan peanuts tegen.

 • 04.02.2008 - commentaar: 1
  Tia is terug, en zo ook een nobele streekgenoot, een verre kennis. Wielrenner Frederik Veuchelen is terug van weggeweest en heeft zijn rentrée niet gemist ! Twee jaar terug nog de beste na een kilometerslange solo in de semi-klassieker "Dwars door Vlaanderen", vorig jaar alle wind uit de zeilen genomen door een zware infectie... Quitters never win, and winners never quit !

 • 30.01.2008 - commentaar: 0
  De tijd van de "life style modification" is aangebroken... ...en blijkbaar hebben ze "dat" dan eindelijk ook op het hoogste triatlonniveau bij de International Triathlon Union begrepen.

 • 15.01.2008 - commentaar: 0
  "Diesel zou even duur moeten worden als benzine", zo vernemen we op het nieuws aan de vooravond van het Brusselse Autosalon. Welnu, "Let's burn carbohydrates, not petrol" ! Koolhydraten en vetten: dé brandstof van de toekomst ! Fitness, not fatness !!

 

 

naar boven


e-visible {new media solutions}