opmerkingen? print deze pagina search
home
29.07.2003 » Sedentary life impairs self-reparative processes in the brain: the role of serum IGF-I.

abstract img
Jaja, dit is een educatief verantwoorde website! Hier niet louter gezwans, maar ook edele intenties van mijnentwege: het bevorderen van de fysieke conditie en, of beter gezegd, door het aanscherpen van de geestelijke vermogens! Beide objectieven gaan immers hand in hand, en het eerste van een lange reeks artikeltjes dat ik op jullie loslaat, getuigt daar meteen ook van.

In de toekomst mag je je verwachten aan nog meerdere ?abstracts? (de korte inhoud van een wetenschappelijke publicatie) uit het biomedische wetenschapsdomein: alles kan, als het maar een beetje naar sport en beweging ruikt. In het begin ziet het er allemaal misschien een beetje vreemd uit, maar geef het vooral niet te snel op! Remember: ?quitters never win, and winners never quit?! Vooral niet panikeren als je niet elk woord snapt van al dat wetenschappelijke Engels. Of dacht je dat alle professoren elk abstract van A tot Z verstaan? Een ?moderne geleerde? weet doorgaans immers heel veel van heel weinig, en niet omgekeerd. Bovendien zal ik je hier en daar, waar het me zinvol lijkt, wel de nodige toelichting geven. Tenslotte wil ook ik me zelf een beetje uitleven op mijn eigen website, en je mag je dan ook geregeld aan mijn ongezouten mening verwachten. Als je het echt niet meer kan aanzien, maak dan gerust van je tak via ?Opmerkingen?? in de linkermarge hiernaast! Ook als je zelf graag eens ??n of ander onderwerp aan bod ziet komen, laat je ?t maar horen. ?t Is verder voor mij natuurlijk ook een experimentje...: ik ben benieuwd hoe jullie het zullen onthalen. Ik kan trouwens mijn reputatie als atleet alleen nog maar alle eer aandoen door ook op mijn website nog eens op mijn bek te gaan... Of wat zei die grote onderzoeker, Thomas Edison, ook alweer? ?I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work!?

Genoeg blabla om mijn nieuwe rubriek in te leiden. Ik val dus maar met de deur in huis, en gooi jullie dadelijk voor de leeuwen. Ik steek van wal met een artikeltje dat jullie ongetwijfeld meteen shockeert en voorgoed een d?gout van de wetenschap bezorgt. Als ik er wel even mag bij vermelden dat het inhoudelijk niet representatief is voor de vele relevante onderwerpen die ik jullie hier in de toekomst zal voorschotelen. Bij wijze van intro wou ik uiteraard iets dat zeer goed past in het kraam van mijn website...


Rev Neurosci. 2002;13(4):365-74

Sedentary life impairs self-reparative processes in the brain: the role of serum insulin-like growth factor-I.

Trejo JL, Carro E, Nunez A, Torres-Aleman I.

Laboratory of Neuroendocrinology, Instituto Cajal, CSIC, Madrid, Spain.

Regular exercise has long being recognized as an important contributor to appropriate health status and is currently recommended to reduce the incidence of many diseases. More recent is the notion that sedentary life may also be a risk factor for neurodegenerative diseases even though for the last decade the beneficial effects of exercise on brain function have been widely documented. In the brain, exercise exerts both acute and long-term changes that can be interpreted as beneficial, such as increased levels of various neurotrophic factors or enhanced cognition. However, the signals involved in exercise-induced changes in the brain are not yet well known. It is generally thought that they arise from the periphery as a direct consequence of increased metabolic activity and aim to elicit adaptive changes in brain function. However, body-to-brain signaling induced by exercise also underlies a different aspect. Exercise induces changes in the brain that are essential for proper brain function. In this view, sedentarism, a relatively new cultural trait, negates the beneficial effects of exercise and paves the way to pathological derangement. A critical step in this process is exercise-induced uptake by the brain of insulin-like growth factor-I (IGF-I), a circulating hormone with potent neurotrophic activity. We summarize the evidence supporting the hypothesis that serum IGF-I is a neuroprotective hormone within a neuroprotective network modulated by physical activity.


Zo hoor je het meteen eens van een ander: beweging beleven we niet alleen met de benen, maar ook met het hoofd! Hoe we het ook draaien of keren: de grijze massa onder onze hersenpan is ONBEWUST betrokken bij elke vorm van lichamelijke activiteit. Onze bovenkamer stuurt de bewegingen, en als je ze dus ?alle vijf niet meer hebt?, zoals voorkomt in het geval een hersentrauma of een neurodegeneratieve aandoening (dementie), dan lijden ook de motorische functies daaronder. Omgekeerd (zie abstract) blijkt lichaamsbeweging een gunstige invloed te kunnen uitoefenen op de hersenfunctie. M.a.w. van sport word je slimmer, of ? misschien juister ? blijf je waarschijnlijk langer slim. We spreken met twee woorden, want ? getuige daarvan het artikel ? men is er nog lang niet uit over hoe de vork precies aan de steel zit, of dus het precieze mechanisme waarlangs de ?beneden?- op de ?bovenverdieping? een invloed kan uitoefenen.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog argumenten om je bovenkamer BEWUST in te schakelen bij je fysieke activiteiten... Niet alleen uit existenti?le (waarom doe ik iets, waar wil ik naartoe) of sportpsychologische overwegingen (fysieke prestaties (zeker op topniveau) zitten tussen de oren; ?if you can not think it, you can not do it?), maar ook kennis uit bewegingswetenschappen kan je de nodige diensten bewijzen...


A SMART ATHLETE IS A BETTER ATHLETE!


Als je nu nog niet verstaat waarom ik hier wetenschappelijk onderzoek presenteer, dan... zou ik alvast van een andere dan van een sport-carri?re beginnen dromen.


 

Bookmark and Share

 

naar boven


e-visible {new media solutions}